W dniu 16 listopada w naszej szkole po raz pierwszy obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem akcji jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. W ramach akcji uczniowie wszystkich klas Technikum Zawodowego i Branżowej Szkoły I stopnia wysłuchali audycji na temat zdrowego odżywiania oraz poznali zasady nowoczesnej dietetyki.
Zdrowa dieta jest podstawą do dobrej kondycji i zdrowia, dlatego to wydarzenie miało na celu zachęcić każdego ucznia, aby przyjrzał się uważnie temu, co spożywa i jak wyglądają jego posiłki. Warto też wiedzieć, czy w diecie nie brakuje ważnych składników oraz o problemach z wagą ciała.
Natomiast podczas długiej przerwy młodzież mogła skosztować zdrowych przekąsek w postaci kanapki, owocowego szaszłyka lub słodkiego, pełnowartościowego ciasteczka. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w naszej akcji. Wyjątkowo serdeczne podziękowania należą się naszemu sponsorowi Piekarni „Oskroba” z ulicy Słowackiego, a w szczególności pani Edycie, która przygotowała dla nas różnorodne gatunki zdrowego pieczywa.
Do zobaczenia w kwietniu na Europejskim Dniu Śniadania !
Katarzyna Malczewska
Anna Pankowska - Słomka
Barbara Zalewska