Światowy Dzień Zdrowia 2025: „Zdrowe początki, pełna nadziei przyszłość” Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej - co warto wiedzieć? To tematyka poruszana w dniu dzisiejszym na prelekcjach z klasami: 5Tek, 5TH, 5TB, 5TM, 5TE, 4TB, 4TM, 4TE, 4Tek.
Podczas spotkań uczniowie dowiedzieli się jakie uprawnienia ma Państwowa i Powiatowa Inspekcja Sanitarna. Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS, zwyczajowa nazwa: sanepid) – wyspecjalizowana instytucja wykonująca zadania z zakresu zdrowia publicznego, poprzez sprawowanie kontroli i nadzoru nad warunkami higieny w różnych dziedzinach życia. Inspekcja gromadzi również m.in. dane epidemiologiczne dotyczące niektórych chorób oraz wydaje decyzje w zakresie chorób zawodowych. Zgodnie z ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2015 r. poz.1412), podlega ona ministrowi właściwemu do spraw zdrowia. Inspekcja kierowana jest przez Głównego Inspektora Sanitarnego będącego centralnym organem administracji rządowej. Swoje zadania Główny Inspektor Sanitarny wykonuje przy pomocy Głównego Inspektoratu Sanitarnego, centralnego urzędu administracji rządowej, którego organizację określa statut nadany w drodze rozporządzenia przez ministra właściwego do spraw zdrowia. Terenowymi organami PIS są państwowi inspektorzy sanitarni, pod kierunkiem których działają stacje sanitarno-epidemiologiczne. Stacje te posiadają status prawny podmiotu leczniczego działającego w formie zakładu opieki zdrowotnej: w województwach działają państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni (organy rządowej administracji zespolonej w województwie), którzy kierują wojewódzkimi stacjami sanitarno-epidemiologicznymi, w powiatach działają państwowi powiatowi inspektorzy sanitarni (organy rządowej administracji zespolonej w powiecie), którzy kierują powiatowymi stacjami sanitarno-epidemiologicznymi, inspekcję obszarów przejść granicznych, portów lotniczych i morskich oraz jednostek pływających na obszarze wód terytorialnych wykonują państwowi graniczni inspektorzy sanitarni (organy administracji niezespolonej, podlegli bezpośrednio GIS), którzy kierują granicznymi stacjami sanitarno-epidemiologicznymi.
Zwrócono uwagę na procedury m.in. Powiadomienie o kontroli. Organ kontroli zawiadamia przedsiębiorcę o zamiarze wszczęcia kontroli. Wyjątki: –Bezpośrednie zagrożenie życia, zdrowia, środowiska naturalnego lub w przypadku przestępstwa.
Terminy: kontrolę wszczyna się nie wcześniej niż po upływie 7 dni i nie później niż przed upływem 30 dni od dnia doręczenia zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli
Jeżeli kontrola nie zostanie wszczęta w terminie 30 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, wszczęcie kontroli wymaga ponownego zawiadomienia
Podstawowe dokumenty podlegające kontroli
Choroby zawodowe – to główny obszar zainteresowania sanepidu dlatego wszystko co jest związane z chorobami bywa przedmiotem zainteresowanie podczas kontroli.
Upoważnienie do reprezentowania firmy przed organami kontroli
Zaświadczenia o braku przeciwwskazań do wykonywania obowiązków na stanowisku pracy(czyli tzw. badania lekarskie pracowników)
Szkolenia BHP ( zaświadczenia )
Ocena ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy występujących w zakładzie
Książka kontroli przedsiębiorcy
Rejestr czynników szkodliwych dla zdrowia występujących na stanowiskach pracy i sprawozdania z pomiarów środowiska pracy i inne:
Podkreślono co Inspektor ocenia w trakcie kontroli ? stan sanitarno-higieniczny zakładu
dokumentację BHP, prawidłowości stosowania chemikaliów i/lub obrotu nimi, poprawności identyfikacji zagrożeń, prawidłowości oceny ryzyka zawodowego, terminowości wykonywania pomiarów środowiska pracy, zaświadczenia lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania obowiązków na stanowisku pracy, terminowości wykonywania badań lekarskich wg zaleceń lekarza medycyny pracy
Zwrócono uwagę na ewentualne kary:
Mandat karny ok. kilkuset złotych lub tysiąc złotych
Grzywna ( w przypadku uchylania się od zaleceń pokontrolnych lub nie wykonania decyzji ) – spotykane kwoty do 20.000 zł
Wniosek do sądu o ukaranie
Zamknięcie stanowiska pracy lub zakładu
Na koniec każdej kontroli urzędnik sporządza protokół, w którym zapisuje wszystkie uwagi
i spostrzeżenia. Oprócz samego protokołu powinien on wyjaśnić wszelkie nieprawidłowości oraz na czym one polegają. Dodatkowo do protokołu przeprowadzonej kontroli powinien być załączony dokument z punktową oceną stanu higieniczno-sanitarnego zakładu.
Wszystkie informacje zostały przekazane uczniom na podstawie doświadczenia zawodowego prelegenta. Mamy nadzieję, że informacje zostaną w pamięci naszych uczniów i pozwolą im realizować się na współczesnym rynku pracy.
Dziękujemy za współpracę i wspólnie spędzony czas.
Elżbieta Rola